Upišite broj tablice ili kliknite  OVDJE
Kada liječnici moraju prijaviti zdravstveno stanje vozača policiji

Kada liječnici moraju prijaviti zdravstveno stanje vozača policiji

Female cardiologist communicating with mature patient at doctor's office.

Ako ste mislili da možete skriti neko zdravstveno stanje koje bi moglo ugroziti Vašu sposobnost upravljanja motornim vozilom, ti su dani iza Vas. Na snagu je stupio novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače Ministarstva zdravstva, a koji obvezuje sve liječnike da prijave policiji svako zdravstveno stanje svog pacijenta zbog kojeg ne bi smio sjesti za volan dulje od 6 mjeseci. Ovim Pravilnikom hrvatsko zakonodavstvo preuzima već izdane akte Europske unije i usklađuje se s EU direktivama, koje imaju za cilj omogućiti policiji bolji uvid u zdravstveno stanje vozača i njihovu moguću nesposobnost za sudjelovanje u prometu.

Kako se provodi evidentiranje zdravstvenog stanja vozača?

Prilikom redovnog zdravstvenog pregleda kod izabranog liječnika, za sve one tegobe koje mogu prestati u roku od 6 mjeseci a utječu na sposobnost upravljanja vozilom- dobit ćete pisano upozorenje liječnika o smanjenim mogućnostima upravljanja vozilom koje se unosi u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske. U ovom slučaju neće biti potrebno ponovno doći na pregled nakon isteka upozorenja, niti će liječnik biti dužan o tome obavijestiti policiju.
Ako se radi o većim tegobama koje bi mogle utjecati na Vašu fizičku ili psihološku sposobnost upravljanja motornim vozilom, liječnik će Vam izdati pisanu zabranu upravljanja vozilom.
To se upozorenje ne odnosi samo na bolest već i na djelatne tvari koje značajno utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnost upravljanja motornim vozilima. Liječnik Vam je dužan uručiti Potvrdu o privremenoj nesposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Što izrečeno upozorenje znači u slučaju nesreće?

Bez obzira na njenu duljinu, sve tegobe koje utječu na sposobnost upravljanja vozilom ulaze u medicinsku dokumentaciju vozača. Evidencija u medicinskoj dokumentaciji mora obavezno sadržavati vrstu izrečene mjere kao i njeno trajanje.
Taj podatak je posebno važan ako vozač sudjeluje u prometnoj nesreći, jer će s jasno upisanim upozorenjem odgovornost biti potpuno na vozaču, a ne i na liječniku. Nakon nesreće sudskim putem se može ući u spis i utvrditi da se vozač nije pridržavao izrečene zabrane, što ga u potpunosti stavlja u poziciju krivca za navedenu nesreću.
Ako se uvidom u zdravstveni karton dokaže da je krivnja na nesavjesnom vozaču jer vozi bez valjanog dopuštenja, to će se zasigurno odraziti i na odluku osiguravajuće kuće o isplati štete, bude li za to osnova.

Koja su to stanja koja utječu na izricanje upozorenja ili zabranu?

Nisu sva zdravstvena stanja jednako opasna, ali svojim utjecajem na psihofizičko stanje pacijenta-vozača mogu biti krucijalna u nekim situacijama u prometu te bilo fizički, bilo psihički, onemogućiti vozača da pravodobno reagira ili uoči na vrijeme moguću opasnost.
To se može odnositi na jake glavobolje, išijas, upalu očiju, akutni stres, postoperativno stanje i sva druga stanja koja ometaju koncentraciju u vožnji ili iziskuju liječenje lijekovima koji mogu omesti vozačevu svijest za vrijeme vožnje.
Ako je pacijentu novodijagnosticirana epilepsija, moždani udar, multipla skleroza, šećerna bolest, apneja ili gubici svijesti, izriče mu se zabrana upravljanja motornim vozilom i obavještava se policija.

Može li se upozorenje ili zabrana ukloniti prije vremena?

Ukoliko liječnik procijeni, može Vas pozvati na ponovni pregled kako bi provjerio ima li promjena u Vašem zdravstvenom stanju za vrijeme trajanja zabrane upravljanja vozilom.
Ako niste suglasni s izrečenom zabranom, a dobili ste upozorenje koje ne traje dulje od 6 mjeseci, možete se žaliti i u roku od 15 dana od izricanja zabrane, obaviti pregled kod specijalista medicine rada u svrhu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Što je krajnji cilj uvođenja izmjena u Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača?

Prvenstveno se želi postići veća sigurnost za sve sudionike u prometu, s obzirom na raznoliku paletu bolesti i lijekova koji značajno utječu na nečiju sposobnost upravljanja motornim vozilima. Pri čitanju svakog lijeka koji nam propiše doktor, uvijek postoji i rubrika koja se odnosi na utjecaj tog lijeka na naše vozačke sposobnosti, ali nažalost mnogi ih previde ili ne shvaćaju ozbiljno.
Cilj Pravilnika nije u tome da se stvori konfliktni odnos između liječnika i pacijenta-vozača, već da svatko preuzme svoj dio odgovornosti za opću sigurnost. Niti liječnik može garantirati za pacijenta koji ne surađuje, niti se vozač s izrečenim upozorenjem ili zabranom može skrivati iza liječnika u slučaju nesreće.

Ne možemo utjecati na to koje će nas tegobe i zdravstvena stanja zadesiti, ali možemo biti odgovorni građani i poštivati upute koje dobijemo, kako možda zbog kratkotrajne nesposobnosti ne bi doveli svoj život i život drugih u opasnost.
Upravo zbog toga su izmjene donesene i trebaju se poštovati, bez obzira koliko nam se činilo da ne možemo bez vožnje.
Uvijek postoji privremeno rješenje u vidu pomoći obitelji, prijatelja, taksi službi ili javnog prometa, a sve u cilju općeg i pojedinačnog dobra.

Novo vozilo ili prijenos vlasništva

Kupili ste novo vozilo ili promjenili vlasništvo ili registarsku oznaku u zadnjoj godini.

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?