Koje kasko osiguranje uzeti?

Koje kasko osiguranje uzeti?

Kasko osiguranje, cijena je u pravilu skuplja za nova vozila nego za ona starija, a cijena ovisi o nizu parametara. Imate li novi automobil, prepruka je da uzmete Kasko osiguranje. No koje kasko osiguranje uzeti? Djelomično ili potpuno? od koje osiguravajuće kuće?

Donosimo vam kratak vodič kroz svijet Kasko osiguranja

Polica Kasko osiguranja štiti vas od financijskih posljedica u slučaju prometne nezgode, vandalizma ili krađe. Osim toga štiti vas od situacija kao što su štete nastane pod utjecajem prirodnih i inih katastrofa kao što su požari, poplave, pad stabla i slično.

Što (ne) pokriva Kasko osiguranje?

Kada odlučujete koje kasko osiguranje uzeti, valja znati i što sve takve vrste polica ne pokrivaju, a dodatno se raspitajte kod svake kuće u vezi dodatnih uvjeta koji bi vam onemogućili pokrivanje štete.

Kasno osiguranje obično ne pokriva:

 • ako ste pod utjecajem alkohola (imate iznad 0,5 promila alkohola u krvi)
 • nemate važeću prometnu dozvolu
 • nemate propisanu opremu (npr. nemate zimske gume kada to zakon nalaže)
 • puknuće zupčastog remena
 • kvar motora
 • štetu nastalu uslijed smrzavanja tekućine za hlađenje motora, gubitkom ulja ili rashladne tekućine tijekom nastavka vožnje nakon oštećenja vozila
 • vozilo nije tehnički ispravno
 • štetu nastalu na vozilo koje je  opterećeni preko dopuštene nosivosti. 
 • krađu ili provalu u slučaju da je ključ vozila bio u automobilu
 • ako je štetu prouzročila osoba koja je s osiguranikom u bračnoj ili izvanbračnoj vezi, osiguranikov je srodnik ili spada pod osobe s kojima osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu (ostala isključenja detaljno su opisana u Općim uvjetima za kasko osiguranje cestovnih vozila).

Koliko košta kasko osiguranje?

Kod odabira osiguravatelja, valja paziti na uvjete, ali i na konačnu cijenu police osiguranja.

Osnovica za obračun premije kasko osiguranja je novonabavna vrijednost vozila, no cijena ovisi i o drugim faktorima kao što su marka vozila, ugovara li ga pravna ili fizička osoba, dob osiguranika, starost vozila i snaga vozila.

Kasko se uvijek ugovara na novonabavnu  vrijednost vozila bez obzira na satnost vozila.

Zašto? 

Možda je najbolje objasniti na primjeru:

Posjedujete  Renault Megana 1.4 16v expression. Prije 2 godine kupili ste ga na akciji   za 90.000 kn ukupno, s uključenim PDV-om. Njegova cijena bez akcijskog popusta iznosila je 116.000 kn. 

Upravo na tu cijenu ga i trebate osigurati. Mogli ste ga dobiti kao glavni zgoditak na nagradnoj igri. Tada vas je on koštao samo cijenu one srećke što ste platili, no on i tada ima tržišnu vrijednost kao u salonu auta (punu cijenu) . 

U vašem je interesu da je vozilo osigurano na stvarnu novu vrijednost

Postoji jako dobar razlog za to:

 • U slučaju krađe ili totalne štete polazna osnovica za isplatu odštete jest upravo svota osiguranja vašeg vozila. Od toga iznosa se oduzima amortizacija kao i spašeni dijelovi (u slučaju totalne štete). 

Znači: Što je veća polazna osnovica više novca dobijete  kroz odštetu. 

Ako pak djelomično oštetite vozilo isto tako će vam u servisu ugraditi nove dijelove a ne stare, ne zamjenske, nego originalne.  

Koje kasko osiguranje uzeti: puno ili djelomično?

Puno kasko osiguranje:

Želite li biti potpuno pokriveni, odabrat ćete puno kasko osiguranje.

 U tom slučaju, ne samo da ćete imati pravo na odštetu u slučaju prometne nezgode koju ste skrivili, nego i obeštećenje u slučaju raznih rizika. 

Djelomično kasko osiguranje:

Ne možete li si priuštiti potpunu full premiju kasko osiguranja ili je vaše vozilo prestaro da puni kasko, preporučamo da uzmete djelomično kasko osiguranje.

Kod ove vrste osiguranja, možete se osigurati protiv određenih rizika.

Na primjer, možete ugovoriti osiguranje protiv potresa, tuče ili možda naleta divlje životinje. Djelomični kasko ugovara se na polici obveznog auto osiguranja.

Posebni paketi: Mini, compact i flexi kasko 

Na tržištu postoji niz paketa kasko osiguranja koji pokrivaju nekoliko rizika koje vežemo uz osiguranje. Najčešće su ro rizici od požara, poplave,  potresa, udara groma, oluje i tuče.

Svaka osiguravajuća kuća nudi svoje pakete.

Dopunska pokrića uz puno kasko osiguranje

Ako ste auto „full“ osigurali premijom kasko osiguranja, i dalje možete doplatiti za posebne vrste situacija.

Primjerice, možete doplatiti:

 • Osiguranje od nezgode za vozače i putnike u motornim vozilima kojim se osigurava vozač i suvozač za slučaju smrti ili trajnog invaliditeta kao posljedice prometne nezgode. Vozač i putnici dobit će isplatu bez obzira na to tko je skrivio prometnu nezgodu.
 • Automobilska asistencija  – može pokrivati usluge popravka vozila na licu mjesta, prijevoza, usluge zamjenskog vozila, smještaja ili dostave vozila nakon popravka.

Ukoliko vam se dogodi šteta po auto kasku, na ovo obratite pažnju:

Za svaku veću štetu koju namjeravate prijaviti po kasko polici, zovite policiju da izađu na mjesto događaja. U tom slučaju radi se policijski zapisnik (nadugo i naširoko opisana i nacrtana nezgoda) ili pak zabilješku (jednostavan tekstualni opis nezgode) . 

Ovaj izlazak će vas koštati je će te vjerojatno platiti kaznu za prometni prekršaj (ako je nastao prije nesreće) i izlazak policije, najčešće oko 1.000,00 kn za jednostavnije situacije. 

To je još uvijek zanemariv iznos u odnosu na štetu koju možete prouzročiti ne zvanjem policije i posljedično problemom s naplatom kaska u slučaju većih šteta.

Naime ,  iako je kasko osiguranje dobrovoljni vid osiguranja u njegovim uvjetima gotovo uvijek imate članak koji se poziva na mjerenje razine alkohola u krvi kao i droga prilikom štetnog događaja, o čemu smo pisali ranije u tekstu.

To u praksi znači da kad imate štetu koja je „malo veća“ obvezno trebate zvati policiju da izađu na mjesto događaja te naprave zapisnik ili zabilješku , također i  alkotest koji će potvrditi da u trenutku nesreće niste bili pod utjecajem alkohola. 

Tada idete na svoje matično osiguranje kod kojeg imate zaključen ugovor o kasku osiguranju, te podnosite odštetni zahtjev.

 Obavezno sa sobom ponesite vozačku dozvolu, prometnu dozvolu vozila kojeg ste vozili u trenutku nezgode kao i dokument koji ste dobili od policije kada vam je radila alkotest.

 Tamo ćete ispuniti obično dva papira na koja trebate upisati  podatke o vozaču, vozilu, mjestu i vremenu prometne nezgode, detaljan tekstualni opis te crtež (kako se dogodila nezgoda). 

Na drugom papiru iznosite podatke o vlasniku vozila , naziv , da li vozilo služi sa osobne ili poduzetničke potrebe, da li je u sustavu PDV-a. Ukoliko je Vlasnik/korisnik pravna osoba ponesite sa sobom pečat.

Ako je bila policija na očevidu navest ćete u prijavi (da li prometna policija ili,..) koja policija, te će osiguranje u službenoj formi zatražiti od policije da se zapisnik ili zabilježba  dostavi u pravnu službu osiguranja. 

Ta dostava obično zna potrajati nešto duže, 1-2 mjeseca.

U tom slučaju vaš predmet stoji negdje sa strane te se ne obrađuje sve dotle dok se prikupi sva dokumentacija odnosno i policijski zapisnik ili zabilježba. 

Naš  je savjet da kao stranka u postupku otiđete osobno na policijsku postaju koja je bila na očevidu te uz 30-40 kn službenih biljega zatražite u pismenoj formi požurnicu za izradu zapisnika/zabilješke

Tada ćete ga vjerojatno dobiti za 5-10 dana, čak i prije.

 Kada ga preuzmete, odmah ga  odnesite u osiguranje na protokol odnosno da se vaš predmet što prije stavi u funkciju.

Ne zaboravite napraviti barem jednu fotokopiju istoga (često ga u osiguranju znaju „izgubiti“).

Nekoliko dana ili čak i odmah nakon prijave štete od strane procjenitelja ćete dobiti izvid štete na kojemu stoji što se na vašem oštećenom autu popravlja a što se mijenja. 

Izvid štete ne predstavlja dokument koji vam „obećava“ isplatu štetu po vašem štetnom događaju . On znači da s njime možete ići popraviti auto isključivo u radnju koja vam može izdati račun , ali ne i da će Vam ta šteta biti plaćena . 

Da će vam šteta biti plaćena potvrđuje pravna osnova, nakon što slučaj obradi pravna služba. 

Kada imate izvid štete te vam je pravna služba potvrdila pravni osnov odvedite auto u radnju na popravak.

Tijekom popravka trebati paziti da se vaše vozilo popravlja isključivo sukladno izvidu štete. 

Sva eventualna naknadna oštećenja koja se mogu dovesti u svezu sa Vašom prometnom nezgodom mehaničarska radnja u pisanom obliku treba obavijestiti osiguranje odnosno procjenitelja te zatražiti naknadni izvid štete. 

Ukoliko osiguranje i takve dodatne  radove odobri možete biti mirni i sigurni da nećete trebati nadoplaćivati radove na vašem vozilu.

U protivnom ako Vam se nešto na vozilu popravi a vi za to nemate adekvatan izvid štete morat ćete to platiti o svom trošku.

 Kada Vam ga poprave možete potpisati dokument da isplata od osiguranja ide direktno servisu, te na taj način pojednostaviti  proces plaćanja. U protivnom osiguranje plaća vama a vi onda servisu.

 Ukoliko ste vi kao oštećeni pravna osoba odnosno u sustavu PDV-a, vaša polica osiguranja je rađena bez PDV-a , dužni ste na ukupan iznos računa popravka platiti PDV. To Vam je zato što je novonabavna vrijednost vozila kao osnovica za izračun vrijednosti cijene kaska uzeta bez PDV-a . 

 Naime osiguranja nisu u sustavu PDV-a te im je on direktni trošak.

Zatražite ponudu kasko osiguranja

...ima još zanimljivosti

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?