Česta pitanja i odgovori

Ovdje smo pripremili pitanja i odgovore na česta pitanja u osiguranju.

Osiguranje kuće ili stana tipično pokriva štetu na samoj građevini, štetu ili gubitak osobnih stvari unutar doma, odgovornost prema trećim osobama te dodatne životne troškove u slučaju nenastanjivosti doma.

Ne, osiguranje stana ili kuće nije zakonski obavezno, ali se preporučuje kao zaštita vaše imovine.

Premija se određuje na temelju vrijednosti nekretnine, lokacije, vrste i starosti objekta, sigurnosnih značajki, iznosa franšize i drugih čimbenika.

Specifična pokrića poput onih za potrese ili poplave obično se dodaju kao dodatne opcije i mogu povećati premiju.

Franšiza je iznos koji osiguranik plaća iz vlastitog džepa prije nego što osiguravajuća kuća pokrije ostatak štete.

Možete zatražiti reviziju odluke ili konzultirati se s neovisnim stručnjakom ili odvjetnikom specijaliziranim za osiguranja.

To ovisi o uvjetima vaše police. Neka osiguranja mogu pokriti štete prouzročene kućnim ljubimcima, dok druga to mogu isključiti.

Ako planirate iznajmljivati svoju nekretninu, trebali biste ugovoriti policu osiguranja turističkih apartmana, kuća i gostiju.

Paketno osiguranje je kombinacija dviju ili više vrsta osiguranja u jednom paketu, često s povoljnijom premijom nego kad bi se svaka polica kupovala zasebno.

Najčešće su to kombinacije osiguranja automobila, stana, života, zdravlja i putovanja, ali ponuda se može razlikovati ovisno o osiguravajućoj kući.

U većini slučajeva jest, jer osiguravajuće kuće često nude popuste za kombiniranje više polica.

Da, većina osiguravajućih kuća nudi fleksibilnost prilagođavanja paketa prema individualnim potrebama klijenata.

Promjene možete zatražiti izravno kod svoje osiguravajuće kuće, bilo telefonski, online ili osobno u poslovnici.

Da, pokriće u paketu bi trebalo biti jednako kao i kad biste uzeli svaku policu zasebno, ali uvijek je preporučljivo pažljivo pročitati uvjete osiguranja.

U većini slučajeva to je moguće, ali otkazivanje jednog dijela može utjecati na ukupnu cijenu ostatka paketa.

Ne, proces odštete trebao bi biti sličan kao za pojedinačne police, iako se uvijek preporučuje konzultacija u slučaju nejasnoća.

Putno osiguranje obično pokriva medicinske troškove, otkazivanje ili prekid putovanja, gubitak ili oštećenje prtljage, odgovornost i evakuaciju u hitnim slučajevima. No, uvjeti se mogu razlikovati ovisno o osiguravatelju.

To ovisi o destinaciji i vrsti putovanja. Neka osiguranja su obavezna za ulazak u određene zemlje, dok su druga preporučena.

Većina osiguravajućih društava nudi povrat novca u određenom vremenskom razdoblju nakon kupnje, ali uvjeti se mogu razlikovati.

Odmah prijavite gubitak ili krađu lokalnoj policiji i zračnoj luci (ako je primjenjivo) te kontaktirajte svog osiguravatelja kako biste podnijeli zahtjev.

Prvo, sačuvajte sve dokumente, račune i dokaze koji potvrđuju vaš zahtjev. Zatim slijedite upute koje vam je osiguravajuće društvo pružilo prilikom kupnje police.

Neki standardni planovi ne pokrivaju ekstremne sportove ili opasne aktivnosti. Ako planirate sudjelovati u takvim aktivnostima, provjerite postoji li dodatno pokriće ili posebna polica.

Većina putnih osiguranja pokriva troškove otkazivanja putovanja zbog neočekivane bolesti ili ozljede, ali uvijek je najbolje provjeriti uvjete i odredbe.

Ako imate putno osiguranje koje pokriva medicinske troškove, trebali biste kontaktirati svog osiguravatelja koji će vas uputiti na najbližu medicinsku ustanovu i pokriti vaše troškove liječenja.

Iako putno osiguranje obično cilja na međunarodna putovanja, postoji osiguranje namijenjeno i domaćim putovanjima. Ovisi o vašem procjenjenom riziku i želji za osiguranjem.

Nadam se da će vam ovo pomoći! Uvijek je dobro konzultirati kako biste dobili specifične informacije o vašem putnom osiguranju.

 

 

 

Ne, dopunsko osiguranje nije obavezno, ali ono pokriva troškove participacija pa mnogi građani Hrvatske odlučuju ga imati kako bi izbjegli dodatne troškove prilikom posjete liječniku.

Cijena varira ovisno o osiguravajućoj kući i paketu usluga, ali obično se kreće od nekoliko eura mjesečno.

Ne, dopunsko osiguranje ne pokriva stomatološke usluge. Za takve usluge potrebno je ugovoriti dodatno osiguranje.

Uobičajeno trajanje je godinu dana, nakon čega se ugovor može obnoviti.

U većini slučajeva možete otkazati osiguranje prije isteka, ali preporučujemo da provjerite uvjete otkazivanja sa svojim osiguravajućim društvom

To ovisi o uvjetima police. Neka dodatna osiguranja mogu pokrivati troškove liječenja u inozemstvu, dok druga ne. Važno je pažljivo pročitati uvjete osiguranja prije nego što ga ugovorite.

Ako ne platite premiju na vrijeme, vaše osiguranje može biti prekinuto. Većina osiguravajućih društava pruža određeni rok za plaćanje premije prije nego što se polica poništi.

U većini slučajeva, promjene u paketu su moguće na godišnjoj osnovi prilikom obnove ugovora. Međutim, najbolje je konzultirati se s vašim osiguravajućim društvom o mogućnostima promjene.

Ne nužno. Mnoga osiguravajuća društva nude obiteljske pakete koji pokrivaju više članova obitelji pod jednom policom. Uvjeti i cijene se mogu razlikovati, pa je važno istražiti i usporediti ponude.

Neka dodatna osiguranja mogu pokrivati troškove preventivnih pregleda, dok dopunsko osiguranje obično pokriva participacije za usluge koje su već obuhvaćene obveznim osiguranjem. Ponovno je važno pažljivo pročitati uvjete osiguranja ili se konzultirati s osiguravajućim društvom.

 

Obvezno auto osiguranje (AO) štiti te od odgovornosti za štetu koju svojim vozilom u prometu možeš učiniti trećim osobama u zemlji i inozemstvu. Propisano je zakonom za sve vlasnike vozila.

Zato što obnovu police možeš napraviti u svom domu s nekoliko klikova. Jednostavno, brzo i sigurno svaki dan od 0-24. Policu šaljemo na e-mail i s njom odmah možeš ići na tehnički pregled. Osim toga te čekaju i dodatne pogodnosti – poklon paketi, voucheri, popusti…

Polica AO može se ugovoriti 30 dana prije isteka. Naš savjet je da na tehnički pregled pođete unutar “tekućeg” mjeseca.

Kao primjer, ako polica ističe 15. rujna, a vi odete na tehnički pregled u kolovozu. U prometnoj dozvoli datum tehničkog pregleda će vam biti zadnji dan u kolovozu. Ako napravite tehnički pregled od 1. – do 15. og rujna, datum u prometnoj će ostati isti kao datum isteka police AO. Prilikom osiguranja ne mijenja se dan i mjesec police osiguranja. 

Polica obaveznog auto osiguranja i zelena karta odmah po evidenciji uplate stižu na tvoj e-mail, a ti možeš odmah na tehnički pregled. Ako želiš i tiskanu policu javi nam se na mail info@osiguraj.me.

Nudimo ti nekoliko opcija plaćanja. Kreditnom ili debitnom karticom, jednokratno ili na rate. Kod plaćanja općom uplatnicom ili internet bankarstvom možeš koristiti i m-photo plaćanje, ako ga podržava tvoje mobilno bankarstvo. Iznos kojeg vidiš je konačni iznos koji plaćaš. Nema skrivenih troškova.

Ugovor za osiguranje od automobilske odgovornosti sklapa se na vrijeme do godinu dana. Pri isteku osiguranja novo osiguranje može se ugovoriti 30 dana prije isteka prethodne police. Obveza osiguranja ističe na dan i sat koji je u ispravi o osiguranju naveden kao istek osiguranja. Prilikom obnove police osiguranja ne mijenja se dan i mjesec police osiguranja. 

Auto osiguranje izračun na osiguraj.me možeš napraviti brzo i jednostavno. Upišeš registraciju vozila, ime i prezime vlasnika te godinu rođenja a naš kalkulator auto osiguranja u nekoliko trenutaka radi izračun cijene tvoje police.

Informacija o vašem bonusu nalazi se u bazi podataka hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) kojoj pristupamo prilikom izračuna cijene tvoje police. Ukoliko misliš da tvoj bonus nije ispravan kontaktiraj nas na 01 8000 816 ili ispuni formu na linku „ovdje“ i mi ćemo te kontaktirati u najkraćem mogućem roku i napraviti provjeru bonusa.

Cijena osiguranja auta ovisi više faktora: o snazi vozila, dobi osiguranika i registarskom području u kojem osiguranik boravi. Svako osiguravajuće društvo primjenjuje različita pravila kod određivanja premije a konačna cijena ovisi i o tvom trenutnom bonusu odnosno da li si u prethodnom razdoblju imao prijavljenu i isplaćenu štetu po polici.

Bonus zadržavaš ako u prethodnom razdoblju nisi imao prijavljenu i isplaćenu štetu po AO polici. Isto tako svoj bonus možeš zaštiti tako što ćeš ugovoriti dodatno pokriće tkz zaštitu bonusa.

Povoljno auto osiguranje možeš kupiti brzo i jednostavno na osiguraj.me a trošak osiguranja ćeš smanjiti ako u prethodnom razdoblju nisi imao prijavljenu i isplaćenu štetu po AO polici.

Ovo osiguranje ugovara se na godinu dana, a točno vrijeme početka i isteka ugovora o osiguranju utvrđuje se na internetskoj stranici tokom procesu sklapanja osiguranja i navedeno je u ponudi/polici osiguranja

IMATE JOŠ pitanja?

Dali želite odgovor na još neko pitanje? Kontaktirajte nas i odgovorit ćemo vam u najbržem roku.

OsigurajMe-phone-screen_960
Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?