Savjeti kod prometne nesreće

Savjeti kod prometne nesreće

Skrivili ste prometnu nesreću? Smanjite financijsku štetu uz ovih 10 savjeta!

U Hrvatskoj se dnevno dogodi više od 70 prometnih nesreća. Srećom, većina bez ljudskih žrtava. „Jedina“ bol u većini slučajeva ipak je samo financijska, no i ona može biti manja ili veća, obzirom na to što ste poduzeli. Uz naših 10 savjeta moći ćete lakše proći kroz sve postupke koji slijede nakon izazivanja prometne nezgode. A njih ima popriličan broj!

U 2020. godini bilo je 26.000 prometnih nesreća, što znači da se u prosjeku svakog dana dogodila 71 nesreća. Svaka peta nesreća nije uključivala dvoje vozača, jer se odnosila na udarac u parkirano vozilo.
Malo zanimljivih podataka:
70 % svih prometnih nesreća u Hrvatskoj u 2020. godini uključivalo je samo materijalnu štetu
većina vozila sudionika u prometu bila su osobna vozila
5 tisuća prometnih nesreća odnosi se na udarce u parkirano vozilo
više odo 700 vozila sletjelo je s ceste i udarilo u objekt pokraj nje
700-ak vozača doživjelo je nalet vozila na životinju

Više od polovice stanovništva Hrvatske ima vozačku dozvolu. Ukoliko ste jedan od njih i imali ste prometnu nesreću u kojoj ste vi krivac, dobro je znati što možete očekivati, ali u učiniti po pitanju financijske štete.

U ovom članku pročitajte između ostalog:

  • što učiniti u slučaju prometne nesreće
  • zvati policiju ili ne?
  • razlika između lakše i teške prometne nesreće u postupanju
  • kako prijaviti štetu?

Što učiniti kad skrivite prometnu nesreću?

Zaustavite vozilo ( i isključite ga iz prometa)

Ukoliko ste skrivili čak i najmanju prometnu nezgodu, odmah stanite. Ne pokušavajte pobjeći jer je udaljavanje s mjesta prometne nesreće kažnjivo, a posebice ako je bilo ljudskih žrtava.
kazna za bježanje s mjesta nesreće iznosi između 3000 i 7000 kuna, pet kaznenih bodova i 6 mjeseci bez vozačke dozvole u slučaju manje prometne nesreće (čl. 175. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), ili pak kazna zatvora ako pobjegnete s mjesta nesreće u kojoj ima stradalih ljudi.
Zaustavite vozilo i isključite motor. Ako je u pitanju manja prometna nezgodna, preporuka je da se isključite iz prometa kako bi drugi sudionici mogli neometano prometovati. Ukoliko je to moguće, a vozila se ne uklone s kolnika i pri tome onemogući nesmetano odvijanje prometa, predviđena je kazna za vozače u iznosu od 500,00 kuna

Postavite trokut

Odmah upalite sva 4 žmigavca na vozilu te postavite trokut iza mjesta na kojem ste doživjeli prometnu nesreću.
Trokut se postavlja na kolnik iza zaustavljenog vozila, u okomitom položaju i na dovoljnoj udaljenosti koja na cesti izvan naselja ne može biti manja od 100 m, tako da vozači vozila koja nailaze iz smjera na kojem je znak postavljen mogu pravodobno uočiti i po potrebi zaustaviti svoja vozila, odnosno sigurno obići zaustavljeno vozilo.

Postupite li suprotno ovim odredbama, kazna je 300 kuna.

Odjenite reflektirajući prsluk

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku dužan je za vrijeme kretanja izvan vozila označiti se reflektirajućim prslukom, poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila te vozilo odmah ukloniti s kolnika.

I za nenošenje prsluka kazna može biti 300 kuna.

Pregledajte sudionike nesreće

Provjerite jeste li zadobili povrede, te obavezno kontrolirajte fizičko stanje svojih suputnika i putnika u vozilu s kojima ste se sudarili.

Zovite hitnu

ako je potrebno /112 i pitat ce vas ŠTO se dogodilo? GDJE se dogodilo? IMA li ozlijeđenih? https://civilna-zastita.gov.hr/broj-112/81
Ako ustanovite da je prometna nesreća teže prirode, te da ima povrijeđenih, momentalno pozovite 112 (Trebate li pomoć samo jedne hitne službe, operater će proslijediti vaš poziv traženoj hitnoj službi)hitnu pomoć, kako bi im se što prije ukazala neophodna pomoć.
Ako utvrdite da je prometna nesreća lakše prirode, te da nema povrijeđenih, zabilježite aktualno stanje, kako biste izbjegli eventualne naknadne tužbe.

Fotografirajte stanje na cesti

Mobilnim telefonom zabilježite pozicije vozila uključenih u nesreću, i to sa svih strana.
Fotografirajte štetu na vozilima, kao i njihov model, boju i broj registarskih tablica, datum i vrijeme prometne nesreće, vremenske uvjete i kvalitetu ceste, jer to su sve faktori koji utječu na utvrđivanje uzroka prometne nesreće.

Razmijenite podatke

Zakon nalaže da u slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, razmijenite podatke. Razmjena informacija pomaže kako biste kasnije mogli naplatiti ili pokriti počinjenu štetu, u ovisnosti od toga tko je prouzročio nesreću.

Ako vozač drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi – vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće predviđena je novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci te će mu se po pravomoćnosti prekršajne sankcije u evidenciju upisati i dva negativna prekršajna boda, kao pravna posljedica osude.

Ne preuzimajte odgovornost odmah
Nemojte se ispričavati ili preuzimati odgovornost za prometnu nesreću prije nego što se službeno ustanovi njen uzrok, kako ne biste došli u poziciju da odgovarate za nešto za što možda niste ni krivi.
Ispunite Europsko izvješće o nesreći.
Napominjemo da potpisano europsko izvješće ne znači da ste priznali krivnju za prometnu nezgodu i štetu već će se ono koristiti kao izvor činjenica vezanih uz prometnu nezgodu.
U slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari
Ako jedan od sudionika odbije dati osobne podatke i podatke o vozilu ili ne popuni i ne potpiše Europsko izvješće o nesreći, o tome je potrebno obavijestiti policiju, koja će utvrditi o kome se radi i sankcionirati ga sukladno Zakonu te će ujedno drugom sudioniku dati potrebne podatke. Na izričit zahtjev jednog od sudionika policija će obaviti i očevid prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta.

Zvati policiju ili ne?

Prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta moraju o tome obavijestiti policiju. Pri tome nije bitno je li vozilo u vlasništvu pravne ili fizičke osobe.

Premda u slučaju saobraćajne nesreće lakše prirode, u kojoj nitko nije povrijeđen, zakon ne nalaže da morate pozvati policiju, preporuka je kontaktirati policiju u slučaju većih oštećenja na vozilima, ipak kontaktirate. Jedino kad to nije „pametno“ za vas jest kad ste sigurni da imate imalo alkohola u krvi.

Što se troškova tiče, procjena „od oka“ mogla bi vas koštati ako se ne razumijete u troškove.
Prijava policiji dobra je praksa kako biste bili sigurni u uzrok nesreće i kako biste kasnije mogli naplatiti ili pokriti počinjenu štetu, u ovisnosti od toga tko je prouzročio nesreću.

Još niste sigurni da je kontaktiranje policije potrebno?

Zakonom je propisano je da su vozači obvezni, ako se radi o materijalnoj šteti i policija nije izašla na uviđaj, ukoliko je to moguće:
odmah ukloniti vozila s kolnika
omogućiti nesmetano odvijanje prometa
popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
Vozači, sudionici prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta na vozilima ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

Bez obzira na lakšu nesreću i manju materijalnu štetu u slučaju da postoji dvojba o krivcu za nesreću ili nepovjerenje među sudionicima nesreće ili dvojite da se ipak može raditi o većoj šteti preporučamo zvanje policije.
Kako smo već rekli ako iako se radi o materijalnoj šteti na inzistiranje sudionika nesreće prometna policija će obaviti očevid. U tom slučaju nemojte pomicati vozilo (time se izlažete kazni od 500 kn) ali ponekad je bolje ju je platiti da bi se izbjegli problemi u obradi štete.

Zašto? Iz našega dugogodišnjeg iskustva pokazalo se da pojedini osiguravatelji u slučaju prometne nezgode kod koje nije obavljen policijski očevid, a situacija je nestandardna, odbacuju europsko izvješće odnosno umanjuju njegov značaj u procesu obrade štete.

Iako sam kodeks osiguravatelja poziva na korištenje tog dokumenta i svi osiguravatelji će tvrditi da ga poštuju praksa je pokazala odstupanja, naročito kod pojedinih društava.

Drugi razlog je problem koji nastaje za oštećenog kada se štetnik ne želi odazvati na rekonstrukciju prometne nezgode. Kako osiguravatelji nisu obvezni privoljeti štetnika, takva situacija često završi dugotrajnim sudskim procesom.

Iskoristite osiguranje vozila
Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću što prije.

Pripremite potrebne dokumente:

  • broj police osiguranja
  • registarske oznake vozila sudionika u nesreći
  • imena i prezimena vozača, zajedno s kontakt podacima i podacima osiguranja

Imate li obično ili Kasko osiguranje, velika je razlika.
Obvezno auto osiguranje pokriva troškove štete na drugom automobilu uslijed prometne nezgode dok ste popravak svojeg vozila i dalje dužni sami financirati.
Polica Kasko osiguranja štiti vas u gotovo svim situacijama. Kasko dobrovoljno osiguranje automobila čija je glavna zadaća financijska sigurnost i stabilnost vlasnika motornog vozila u slučaju velike ili totalne štete.
Ako ste vi krivac za prometnu nezgodu, ostvarujete pravo na naknadu štete, naravno uz neke uvjete:
ne smijete biti pod utjecajem alkohola
morate imati važeću prometnu dovzolu
kasko ne pokriva puknuće zupčastog remena
kasko ne pokriva kvar motora

Pročitajte koje kasko osiguranje uzeti!

Mnogo je faktora koji utječu na konačnu cijenu koju ćete platiti u slučaju da ste skrivili prometnu nesreću, no kao što vidite, možete uštedjeti na više načina: preventivnim osiguranjem, pravilnim postupanjem i kontaktiranjem policije.
Sretno!

...ima još zanimljivosti

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?