Upišite broj tablice ili kliknite  OVDJE
Kako se ponašati u slučaju prometne nezgode?

Kako se ponašati u slučaju prometne nezgode?

U Hrvatskoj se dnevno dogodi oko 70 prometnih nezgoda

Prometna nezgoda ili “saobraćajka” ako vozite automobil 20 ili više godina, dogodit će Vam se barem jednom. 

Prema statistikama MUP-a, prometne nesreće “vrebaju” na krajnje neočekivanim dijelovima puta.

Oko 20% otpada na udarce u parkirane automobile sa samo jednim sudionikom nezgode. U tom slučaju pristojno je ostaviti broj telefona ili kontakt informacije, a ne samo pogledati oko sebe, u nadi kako Vas nitko nije vidio i nestati s mjesta nezgode po kratkom postupku. Znate kako kažu: ” Ne čini drugima ono što ne želiš samom sebi” – kako bi se Vi osjećali da vas dočeka auto s recimo ulupljenim vratima ili prednjim krajem? 

Kod prometnih nezgoda, kao i kod svih neugodnih situacija u uređenom društvu, postoje neka osnovna pravila ponašanja.

Ako u prometnoj nije bilo drugih sudionika 

Npr. udarili ste nekog na parkingu, ili su vas udarili, sletjeli s ceste ili se zabili u kravu ili jelena 

Prvo, dokumentirajte situaciju mobilnim telefonom, počevši od pozicije vozila uključenih u nesreću, i to sa svih strana, zatim poslikajte štetu na vozilima, kao i njihov model, boju i broj registarskih tablica, datum i vrijeme prometne nesreće, vremenske uvjete i kvalitetu ceste, jer to su sve faktori koji utječu na utvrđivanje uzroka prometne nesreće.

Preporuka policije (zapravo, Vaša obaveza kao odgovornog sudionika u prometu) je isključiti oštećeno vozilo iz prometa kako bi drugi sudionici mogli neometano prometovati. Ako možete maknuti auto, a to ne napravite – policija Vas može kazniti 70 eura.

Zatim, upalite 4 žmigavca i postavite trokut iza mjesta nesreće. Trokut postavljate na kolnik iza zaustavljenog vozila, na dovoljnoj udaljenosti ( najmanje 50 metara, a na cesti izvan naselja ne manje od 100 m) u protivnom Vam slijedi još jedna kazna, ovaj put od 50 eura.

Ako se nesreća dogodila po mraku, obavezni ste obući i reflektirajući prsluk, ili, pogodili ste, kazna od 50 eura. 

Ako je u prometnoj bilo drugih sudionika

ali je nastala tek materijalna šteta na vozilu, zgradama ili prometnoj infrastrukturi (znakovi, ograda i slično).

Kod nezgode u kojoj ste se tek malo “čvrknuli”  s autom ispred Vas, ili Vas je netko udario od iza ili vam se zabio u bok, a nitko nije ozlijeđen (to prvo provjerite i odmah zovite hitnu) – koraci su gotovo isti. 

Dokumentirajte situaciju mobitelom pa maknite vozila s ceste kako ne bi ometali promet (zbog kazni koje smo gore naveli), a zatim razmijenite podatke o osiguranju.

Bez obzira jeste li Vi skrivili nezgodu ili mislite da je drugi vozač krivac, OBAVEZNI ste razmijeniti podatke o osiguranju kako biste kasnije mogli naplatiti ili pokriti počinjenu štetu.

Ako to ne napravite ili ne popunite Europsko izvješće, može vam se opet dogoditi kazna u visini od 300 do 700 eura, a uz to gubite vozačku na šest mjeseci i dobivate dva negativna prekršajna boda. (čl. 175. stavka 3. Zakona o sigurnosti  prometa na cestama).

Ispunite Europsko izvješće o nezgodi koje sadrži niz tipičnih situacija koje mogu dovesti do prometne nesreće. 

Posebnu pozornost obratite na:

 – točnost navedenih podataka u pitanjima

 – pod točkom 6 i 8 navodite podatke iz vaših isprava o osiguranju (police osiguranja ili zelene karte) i

 – pod točkom 9 prepišite podatke iz vozačke dozvole

 – pod točkom 10 točno označite mjesto udara 

 – pod točkom 12 križićem označite varijante (1-17) koje se odnose na vašu nezgodu (točka 12) i na kraju navedite ukupan zbroj križićem označenih polja

– pod točkom 13 nacrtajte skicu prometne nezgode 

Zadržite jedan primjerak, a drugi dajte drugom sudioniku. Ako je riječ o lančanom sudaru, sljedeći auto u nizu ispunjava još jedan i daje primjerak sudioniku ispred ili iza sebe. U svakom slučaju – svi sudionici bi trebali imati po jedan primjerak. 

Ne preuzimajte odgovornost prije nego se utvrde okolnosti i uzrok!

Kad zvati policiju kod saobraćajke

Ako drugi sudionik prometne odbija dati svoje osobne podatke, podatke o vozilu ili napusti mjesto nesreće, ili ako ste se sudarili s neregistriranim vozilom, s vozilom inozemnih registracija, ili ako drugi vozač nema vozačku  – pozovite policiju da napravi očevid. 

Isto tako, ako niste sigurni da će druga osoba priznati krivicu ili sumnjate kako je vozač pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava, ili ste se sudarili s kandidatom autoškole, ili uslijed tehničke neispravnosti vozila – zovite policiju jer njihov zapisnik je osiguravajućim kućama vrjedniji i važniji od Europskog izvješća.

Policija će obaviti očevid i na izričit zahtjev jednog od sudionika čak i ako je nastala samo materijalna šteta.

Nemojte se iznenaditi ako Vas policija zamoli za pregled mobitela, jer sve češći uzrok nepažnje i nesreća je korištenje mobilnih uređaja prilikom vožnje. 

Rezultat očevida je policijski zapisnik o prometnoj nesreći, koji prilažete dokumentaciji za nadoknadu štete. 

Što ako ima ozlijeđenih

Ako je netko u Vašem ili drugim vozilima ozlijeđen, PRVO zovite 112

Djelatnici će vas pitati

1. ŠTO se dogodilo? 

2. GDJE se dogodilo? 

3. IMA li ozlijeđenih? 

Čim to napravite, pogledajte je li ozlijeđenim osobama ugrožen život.

Ne gubite vrijeme tražeći puls, dovoljno je provjeriti je li osoba pri svijesti, diše li pravilno,

je li dišni put prohodan, te ima li znakova jakog vanjskog krvarenja. 

Ako je osoba bez svijesti, a diše normalno, postavite je u stabilan bočni položaj. 

Ako je osoba bez svijesti i ne diše, počnite s oživljavanjem. Oživljavanje se izvodi u omjeru 30 pritisaka na prsni koš i 2 upuha. Ako ne radite upuhivanje, radite masažu srca, jer to može pomoći. 

Ako primijetite jako vanjsko krvarenje, potrebno ga je zaustaviti u što kraćem roku.

Ako se se osoba guši, potrebno je izvesti postupak prve pomoći kod gušenja. 

Ako je osoba bez svijesti, a diše, dišni put joj se može osloboditi pažljivim podizanjem donje čeljusti ili postavljanjem u bočni položaj tehnikom rolanja. Ne dirajte im jezik – iako ste negdje čuli da se to radi, apsolutno je netočno i time možete naštetiti unesrećenoj osobi. 

Ako sumnjate na potencijalne ozljede kralježnice ili trzajnu ozljedu vrata ne smijete micati unesrećene – OSIM ako im prijeti životna opasnost, ili ako ne diše ili ne diše normalno. Nestručnim pružanjem pomoći ili pomicanjem možete izazvati trajne posljedice ili smrt. Preporuka je glavu i vrat unesrećene osobe rukama održavati u neutralnom položaju, u ravnini s ostatkom tijela bez mogućnosti pomicanja. 

Nakon pružene prve pomoći, ostanite uz ozlijeđenu osobu, pratite njezino stanje i ako je pri svijesti, smirujte je i ohrabrujte. 

Kako brzo riješiti odštetni zahtjev nakon saobraćajke

Ako policija nije obavila očevid, svoj odštetni zahtjev ćete najbrže riješiti ako oba sudionika prometne nesreće sa svojim vozilima dođu na procjenu štete u osiguravajuću kuću onog tko je skrivio nesreću radi rekonstrukcije nastanka štetnog događaja. 

Ako nemate podatke osiguranja drugih sudionika, ali imate registracijsku oznaku vozila štetnika, potražite ostale podatke u Informacijskom centru Hrvatskog ureda za osiguranje.

Nikako ne popravljajte ništa prije vještačenja.

Ako je krivac u nesreći jasan, i ako je sve čisto, ne pristajte na nagodbu – imate pravo na popravak vozila.

Nažalost, neka osiguranja su do nedavno imala praksu pred sudom osporavati iznos štete, čak i kad za to nemaju nikakvo uporište, samo da zavlače oštećenike.

Računaju kako se većina oštećenika (prema odvjetničkim krugovima, do 80% svih potraživanja šteta) zbog neznanja, neimaštine i loših iskustava s domaćim sudovima neće odlučiti potraživati novac na sudu. Žuri im se, i ne mogu čekati presudu godinama.

No onih 20% koji odu na sud, redovno dobiju puni iznos troškova popravka, ali čak i uz svaki izgubljeni slučaj,  osiguravatelji su “u plusu”. 

Cijelom tom situacijom se trenutno bavi Hanfa, o čemu smo pisali u Zašto ne pristati na nagodbu već ići na sud po svoju odštetu kod prometne nezgode.

Novo vozilo ili prijenos vlasništva

Kupili ste novo vozilo ili promjenili vlasništvo ili registarsku oznaku u zadnjoj godini.

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?