Upišite broj tablice ili kliknite  OVDJE
Tehnički pregled vozila

Tehnički pregled vozila

Tehnički pregled vozila važna je i obvezna procedura koja osigurava da su sva vozila na cestama tehnički ispravna i sigurna za vožnju. Ako ste novi vozač ili samo želite osvježiti svoje znanje o ovom procesu, ovaj vodič pružit će Vam sve potrebne informacije.

Što je tehnički pregled?

Tehnički pregled postupak je kojim ovlaštene institucije provjeravaju tehničku ispravnost vozila kako bi se osiguralo da zadovoljava propisane sigurnosne standarde. Tehnički pregled uključuje pregled različitih komponenata vozila, od kočnica i svjetala do ispušnog sustava i guma.

Kada treba obaviti tehnički pregled?

Svake godine kod obnavljanja registracije potrebno je obaviti tehnički pregled vozila, što je regulirano odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Priprema za tehnički pregled

Prije samog pregleda, preporučljivo je provjeriti nekoliko ključnih komponenata:

Gume: Provjerite jesu li u dobrom stanju, bez pukotina i dovoljno natečene.
Svjetla: Sva svjetla, uključujući žmigavce, trebaju ispravno raditi.
Kočnice: Ako osjećate bilo kakve nepravilnosti pri kočenju, poput podrhtavanja, vrijeme je za pregled kod mehaničara.
Stakla: Stakla ne smiju imati pukotine ili oštećenja koja mogu ometati vidljivost.
Ispušni sustav: Ako primijetite neobične zvukove ili prekomjerno dimljenje, moguće je da imate problema s ispušnim sustavom.

Postupak tehničkog pregleda

Kada dođete na tehnički pregled, stručnjaci će pregledati navedene komponente i mnoge druge kako bi osigurali da Vaše vozilo funkcionira ispravno. Osim vizualnog pregleda, mogu se provoditi i različiti testovi, poput ispitivanja emisije ispušnih plinova ili kočionog sustava.

Trošak tehničkog i registracije

Informativni kalkulator za izračun naknada https://www.hak.hr/vozila/tehnicki-pregledi/kalkulator/

Nakon tehničkog pregleda

Ako Vaše vozilo prođe tehnički pregled, dobit ćete potvrdu koja potvrđuje njegovu ispravnost. U suprotnom, dobit ćete izvješće o neispravnostima koje treba riješiti prije nego što vozilo ponovno dovezete na pregled. Ako ne riješite navedene probleme u zakonski propisanom roku, možete biti izloženi kaznama.

Važnost redovitog održavanja

Da biste smanjili rizik od otkazivanja na tehničkom pregledu, važno je redovito održavati svoje vozilo. Redovite kontrole kod mehaničara, pravovremena zamjena dijelova i pažnja prema svim upozorenjima koja vaše vozilo može dati, ključne su za održavanje njegove ispravnosti.

Zaključak

Tehnički pregled vozila ne samo da je zakonska obaveza već i prilika da se osigura da je Vaše vozilo sigurno za Vas i druge sudionike u prometu. Pravilnom pripremom i redovitim održavanjem možete se osigurati da će Vaše vozilo lako proći kroz ovu proceduru i služiti Vam sigurno i pouzdano još mnogo godina.

Novo vozilo ili prijenos vlasništva

Kupili ste novo vozilo ili promjenili vlasništvo ili registarsku oznaku u zadnjoj godini.

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?