Obvezno

osiguranje brodica i jahti

Obvezno osiguranje brodica i jahti

“Plovite bezbrižno uz osiguranje putnika i plovila.”

Zašto ugovoriti

Obvezno osiguranje brodica i jahti

Obvezno osiguranje brodica i jahti, često nazivano i osiguranje od odgovornosti prema trećima za brodice i jahte, odnosi se na osiguranje koje zakonom moraju imati vlasnici plovila kako bi pokrili potencijalne štete ili ozljede nanijete trećim osobama.

Evo nekoliko ključnih točaka o obveznom osiguranju brodica i jahti:

Pokriće od odgovornosti: Ovo osiguranje pruža pokriće u slučaju da vaše plovilo prouzroči štetu osobi u moru.

Zakonska obveza: U mnogim zemljama i regijama, vlasnici brodica i jahti su zakonom obvezni imati osiguranje od odgovornosti prema trećima. 

Limiti pokrića: Postoje minimalni limiti pokrića koji vlasnici plovila moraju imati, ali oni često imaju mogućnost kupiti dodatno pokriće preko tih limita ako to žele.

Isključenja: Kao i s drugim vrstama osiguranja, mogu postojati određena isključenja ili situacije u kojima polica neće pružiti pokriće. Važno je pažljivo čitati i razumjeti uvjete i odredbe police.

Cijena: Premija za obvezno osiguranje brodica i jahti varira ovisno o vrsti i veličini plovila, području plovidbe, limitima pokrića i drugim čimbenicima.

Dokaz o osiguranju: Vlasnici plovila obično moraju imati dokaz o osiguranju pri ruci, posebno ako se plovilo koristi u vodama gdje je obvezno osiguranje propisano zakonom. Ovaj dokaz može biti potreban prilikom kontrole od strane pomorskih ili drugih nadležnih vlasti.

Vrijedno je napomenuti da je, dok je obvezno osiguranje brodica i jahti usmjereno na odgovornost prema trećima, kasko osiguranje dragovoljno i usmjereno je na pokrivanje šteta na samom plovilu vlasnika. Mnogi vlasnici plovila odlučuju se za kombiniranje oba tipa osiguranja kako bi dobili sveobuhvatnu zaštitu.

Cijena obveznog osiguranja brodica i jahti varira ovisno o nizu faktora, i teško je dati točan iznos bez konkretnih detalja. Evo nekoliko ključnih čimbenika koji obično utječu na cijenu obveznog osiguranja brodica i jahti:

Vrsta i veličina plovila: Jahte i veća plovila obično imaju više premije od manjih brodica.

Snaga motora: Plovilo sa većom snagom motora ima veću premiju osiguranja.

Starost plovila: Novija plovila mogu imati drugačije stope osiguranja od starijih.

Područje plovidbe: Cijene mogu varirati ovisno o tome gdje plovilo najčešće plovi, s obzirom na različite rizike (npr. frekventna područja, olujna područja, područja s većim rizikom od krađe).

Korištenje plovila: Plovila koja se iznajmljuju ili koriste za komercijalne svrhe mogu imati više premije.

Iskustvo i povijest vlasnika: Osobe s iskustvom u plovidbi i bez prethodnih šteta obično imaju povoljnije stope.

Limiti i franšize: Odabir viših limita pokrića ili nižih franšiza može povećati premiju.

Da biste dobili točnu cijenu za obvezno osiguranje brodica i jahti  zatražite ponudu. 

boat-marina_960

Dodatna

osiguranja za vaše plovilo

Za svoju brodicu ili jahtu, neovisno koristite li je za rekreaciju ili za obavljanje djelatnosti, ugovorite kasko osiguranje plovila.

marina-with-yachts_960

Imaš li još

pitanja?

Ispod možeš pronaći odgovore na neka često postavljena pitanja. A za dodatna pitanja nas kontaktiraj. Naš tim ti stoji na raspolaganju…

Osiguranje plovila obično pokriva fizičku štetu na plovilu, odgovornost prema trećima, medicinske troškove, pomoć na moru, krađu i druge specifične rizike, ovisno o uvjetima police.

Da, većina polica osiguranja plovila pruža pokriće za štetu uzrokovanu olujama, ali uvijek je važno provjeriti specifične uvjete police.

Da, većina polica osiguranja plovila pokriva ozljede putnika, ali limiti i uvjeti mogu varirati.

Ako vaša polica uključuje pokriće za “total loss” ili potpuni gubitak, bit ćete nadoknađeni do dogovorene vrijednosti plovila ili njegove tržišne vrijednosti, ovisno o vrsti police.

Da, većina polica pokriva krađu plovila i njegove osnovne opreme, ali detalji mogu varirati i važno je provjeriti uvjete.

Da, ali možda će vam trebati posebno osiguranje ili dodatni uvjeti koji pokrivaju komercijalnu upotrebu plovila.

Većina polica osiguranja plovila pruža pokriće dok je plovilo na kopnu, na primjer, dok je na prikolici ili u skladištu, ali detalji mogu varirati.

Prvo, osigurajte sigurnost svih putnika. Zatim, dokumentirajte štetu fotografijama i prikupite sve relevantne informacije, poput podataka o drugim plovilima ili svjedocima. Na kraju, što je prije moguće, kontaktirajte svoje osiguravajuće društvo kako biste podnijeli zahtjev.

Javite se za izradu ponude

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi obveznog osiguranja brodica i jahti slobodno nas kontaktirajte.

OsigurajMe-phone-screen_960
Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?