Promili alkohola u krvi za vozače

Promili alkohola u krvi za vozače

Ako vas zanimaju dopušteni promili alkohola u krvi za vozače, a posebice sudionike prometnih nesreća, molim vas da pažljivo pročitate ovaj tekst.

Alkohol je u Hrvatskoj kao potencijalni uzrok zabilježen u 23% teških prometnih nesreća, dok je u 39% teških prometnih nesreća brzina bila jedan od potencijalnih uzroka.
Alkohol utječe na fizičke, psihološke i psihomotorne funkcije organizma. Kod vozača je bitno znati da povišen broj promila alkohola u krvi znači smanjenu motornu funkciju i koordinaciju, što često rezultira prometnom nesrećom.

Alkohol znatno smanjuje sposobnost upravljanja motornim vozilom, usporava reakciju i mogućnost procjene vozača.

Nemojte voziti u pijanom stanju, zaista nije vrijedno.

No kad ste već potražili informacije jer planirate popiti čašicu ili dvije te sjesti na volan, želimo vam pojasniti sve moguće posljedice, odnosno sva moguća pravila.

Ovo morate znati

Promili alkohola u krvi za vozače- do maksimalnih 0,5g/kg

Koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3).
Dozvoljena koncentracija alkohola u krvi za vozače u Hrvatskoj je 0.5 g/kg.

To otprilike znači da možete popiti 2 decilitra vina, 0.5 l pivo ili 0.03 l žestokih pića da budete unutar dozvoljene granice promila alkohola u krvi.

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola

Vožnja pod utjecajem od 1 do 1,5 promila alkohola po našem zakonu podrazumijeva kaznu od 5000 do 15.000 kuna, a za 0,5 do 1 promila predviđeno je tri do pet tisuća kuna kazne.
Novčane kazne za vožnju pod utjecajem alkohola u Hrvatskoj mogu dosegnuti i do 20.000 kuna, koliki je maksimum predviđen za vozače s preko 1,5 promila u organizmu ili pod utjecajem droga ili lijekova, kao i za one koji odbiju alkotest.

Automobilsko osiguranje i alkohol

Obvezno auto osiguranje i kasko osiguranje vozila u većini slučajeva ne pokriva nastalu štetu ukoliko ste bili pod utjecajem alkohola kada se dogodila prometna nesreća. Osiguravajuće kuće tretirat će vas kao da ste vozili neosigurano vozilo.

Napomena: Mladim i profesionalnim vozačima nije dozvoljena konzumacija alkohola i za njih vrijedi nulta tolerancija, odnosno 0 promila alkohola u krvi.

Kada možete sjesti za volan ako ste pili

Prema Hrvatskom savezu klubova liječenih alkoholičara za izlučivanje jednog piva od pola litre, žestokog pića od 0,03 l ili 0,25 l vina treba 1-2 sata, za dva takva pića 3-4 sata, za tri 5-6 sati, za 4 treba 7 do 8 sati.

No planirate izaći vani u provod, idite taksijem, radije nego da sami kalkulirate jeste li sposobni za vožnju. Naša nas procjena nerijetko prevari

Promili alkohol u krvi i utjecaj na čovjeka

Učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma. Provjerite koliko promila kako utječe na čovjeka:
0,2 do 0,3 promila
Nema gubitka koordinacije osoba osjeća laganu euforij gubitak sramežljivosti, osoba je umjereno opuštena.

0,4 do 0,6 promila
osoba se osjeća veselo i opušteno smanjuju se prepreke u ponašanju pojava osjećaja topline i euforije
manje smetnje u razboritosti i sjećanju smanjuje se oprez emocije mogu biti intenzivnije

0,7 do 0,9 promila
lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Smanjena mogućnost procjene i samokontrole smetnje u razboritosti i sjećanju. osoba vjeruje da funkcionira bolje nego što zaista može
moguća pojava euforije

1 do 1,25 promila
značajne smetnje u motornoj koordinaciji gubitak pravilne procjene. moguće poteškoće u govoru
moguće smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu pojava eurofije

1,3 do 1,5 promila
velike smetnje u motoričkim funkcijama manjak fizičke kontrole zamućeni vid značajan gubitak ravnoteže nastupa tjeskoba, depresija i nemir veće smetnje u procjeni i shvaćanju

1,6 do 1,9 promila
prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira može se javiti mučnina

2 promila
osjećaji zbunjenosti i izgubljenosti stanje dezorijentiranosti osoba treba pomoć pri hodanju
slabije osjećanje ozljeda moguće mučnina i povraćanje. moguća razdoblja „crnih rupa“ kojih se osoba ne sjeća

2,5 promila
ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama povećan rizik od gušenja prilikom povraćanja povećan rizik od ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće

3 promila
stanje stupora osoba ne shvaća gdje se nalazi moguća nagla nesvjestica i teže buđene

3,5 promila
moguća pojava kome

4 promila i više
koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja

Ne sjedajte za volan čak ni ako mislite da niste pijani!

Smetnje u upravljanju vozilom počinju znatno prije od pojave prvih vidljivih znakova pripitog stanja. Gotovo sve osobe pokazuju ozbiljne smetnje u spremnosti upravljanja vozilom (smetnje u kočenju, upravljanju i promjeni voznih traka) već kod razine alkohola od 0,8 promila

...ima još zanimljivosti

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?