Upišite broj tablice ili kliknite  OVDJE
14 pogrešaka koje kupci rade prilikom kupnje auto osiguranja

14 pogrešaka koje kupci rade prilikom kupnje auto osiguranja

Kupnja auto osiguranja može biti zastrašujuća i zbunjujuća, posebno ako niste upoznati s osnovama. Kako biste izbjegli česte greške, predstavljamo vam 14 najčešćih pogrešaka koje ljudi čine prilikom kupnje auto osiguranja.

Niste pročitali Ugovor.

Prva i najosnovnija pogreška je preskakanje čitanja ugovora. Ugovori su tu kako bi Vas zaštitili i informirali o svim pravima i obvezama. Nečitanjem ugovora riskirate da se izložite nepotrebnim troškovima i neugodnostima.

Oslanjanje na dopuštenih 30 dana bez police.

Mnogi misle da imaju mjesec dana nakon isteka police prije nego što ju moraju obnoviti. To može dovesti do vožnje neosiguranog vozila i drugih komplikacija.

Zanemarivanje važnosti franšize.

Franšiza je iznos koji osiguranik sam plaća u slučaju štete. Veća franšiza obično znači nižu premiju, ali se morate osjećati ugodno s mogućim izdacima u slučaju štete. Pogledajte naš rječnik pojmova u osiguranju.

Nedostatak svijesti o metodologiji osiguravatelja u određivanju odštete otežava prigovor.

Iznos odštete utvrđuje se na osnovu procjene troškova od strane servisa, uzimajući u obzir i godine starosti automobila te njegovu tržišnu vrijednost. U slučaju da su troškovi popravka veći od tržišne vrijednosti automobila s obzirom na amortizaciju, osiguranik može primiti isplatu za totalnu štetu prema trenutačnoj tržišnoj vrijednosti vozila.

Nesigurnost u visini moguće odštete.

Važno je informirati se o mogućoj odšteti koju možete očekivati. U suprotnom možete završiti s manjom isplatom nego što vam zapravo pripada.

Niste upoznati s dodatnim pokrićima.

Mnogi su svjesni osnovnih vrsta osiguranja, ali ne znaju za dodatna pokrića koja su im na raspolaganju. Konzultirajte se s agentom o svim opcijama koje osiguravajuća kuća nudi.

Izgubljena prilika za naplatu štete.

Svaka polica osiguranja precizno navodi situacije u kojima osiguranik ne može ostvariti pravo na odštetu, ali mnogi vozači ne posvećuju pažnju tim detaljima. Tipično, osiguravatelji neće isplatiti odštetu ako je vozač vozio pod utjecajem droga, određenih lijekova ili alkohola preko dozvoljene razine, ako je namjerno vozio automobil koji nije tehnički ispravan, ili ako je štetu uzrokovao bezobzirnom vožnjom itd.

Odabir najviše tarife kasko osiguranja.

Skuplje ne znači uvijek bolje. Uvijek razmotrite što Vam je zaista potrebno i usporedite cijene.

Vožnja neosiguranog vozila.

Vožnja neosiguranog automobila je veliki rizik koji može dovesti do velikih financijskih posljedica i kazni.

Pokretanje sudske parnice ili odustanak nakon odbijanja.

Ako osiguravajuća kuća odbije isplatu za Vašu štetu, uvijek razmotrite druge opcije prije dizanja tužbe ili odustajanja.

Niste se informirali o svim popustima.

Mnoge osiguravajuće kuće nude popuste i bonuse. Uvijek se raspitajte o mogućim popustima prije potpisivanja ugovora.

Zanemarivanje bonus-malus sustava prilikom određivanja cijene premije.

Bonusi mogu smanjiti cijenu premije, dok malusi mogu povećati njezin iznos. Vozač zarađuje bonuse ako tijekom prethodnog perioda nije imao evidentiranu i isplaćenu štetu, dok se malus dodjeljuje nakon što je šteta isplaćena temeljem police.

Sklapanje svih polica s istom osiguravateljskom kućom.

Iako to može biti praktično, ne znači da je i najisplativije. Uvijek usporedite ponude više osiguravatelja. Spojite police različitih osiguravajućih kuća s Mix paketom osiguranja.

Obnova police tek po isteku.

Automatsko obnavljanje police može Vas stajati više. Uvijek usporedite ponude prije obnove.

Zaključak: Prilikom kupnje auto osiguranja, informacija je ključ. Izbjegavajte uobičajene zamke i pogreške tako što ćete se pravilno informirati i tako ćete osigurati najbolju zaštitu za svoje vozilo i novčanik.

Novo vozilo ili prijenos vlasništva

Kupili ste novo vozilo ili promjenili vlasništvo ili registarsku oznaku u zadnjoj godini.

Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?